Impact corporate logo design
Image default
Computers / Internet / Searching

Virussen op de Mac, de zin en onzin

Er wordt vaak beweerd dat Mac OSX niet gevoelig zou zijn voor virussen en malware. Natuurlijk is dit sterk overdreven. Geen enkel systeem is immers volledig waterdicht. Hoewel er minder malware bestaat voor OSX zijn er wel degelijk gevallen bekend van malware die speciaal hiervoor geschreven waren.

De reden waarom sommige mensen nog steeds denken dat je met Max OSX geen risico op virussen en malware loopt, is omdat vroeger Apple veel minder populair was. Het was daarom minder lonend om malware hiervoor te schrijven. Daarnaast was het ook moeilijker om op Unix gebaseerde systemen te kraken, omdat de privileges beter afgeschermd waren. Het kostte daarom meer, en leverde minder op.

Echter, Apple is alleen maar populairder geworden, en ook OSX is niet helemaal ongevoelig voor aanvallen. Malware op de Mac is dus wel degelijk mogelijk.

Hoe werkt dit nu met malware en virussen op de Mac?

Wat is het verschil tussen malware en virussen?

De termen virus en malware worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar wat is nu het verschil? Malware is een overkoepelende term van gevaarlijke (of op zijn minst vreselijk irritante) software. Daaronder vallen onder andere virussen, Trojaanse paarden, wormen, spyware en adware. Een virus is een speciale categorie van malware. Een virus onderscheidt zich van andere malware in dat hij een computerprogramma gebruikt om zich in vast te hechten. Andere malware zijn op zichzelf staande programma’s. In de praktijk worden de termen malware en virus vaak door elkaar gebruikt. Met virus wordt dus vaak andere malware bedoeld. In vergelijking met Windows is Mac OSX minder gevoelig voor virussen. Als OSX besmet raakt, is dit vaak met andere malware.

Hoe beschermt Apple tegen malware?

Alle Mac computers hebben ingebouwde antimalware software welke op de achtergrond meedraait. File Quarantine is een programma dat gedownloade programma’s checkt tegen een lijst van bekende malware toepassingen. Deze lijst wordt XProtect genoemd en wordt regelmatig bijgewerkt. Een toepassing dat wordt herkend wordt in quarantaine geplaatst en kan alleen met jouw expliciete toestemming worden uitgevoerd.

Het nadeel van deze methode is dat het bijna onmogelijk is om alle gevaarlijke toepassingen up to date te houden. De lijst is daarom nooit volledig. Veel adware staat er bijvoorbeeld niet op.

Naast File Quarantine gebruikt Apple GateKeeper. Dit programma checkt of programma’s van een betrouwbare bron komen. Je kunt zelf je GateKeeper settings wijzigen, of zelfs helemaal uitschakelen. Standaard staat Gatekeeper ingeschakeld, waarmee wordt toegestaan dat alleen programma’s van bekende bronnen kunnen worden geïnstalleerd.

Hoe kun je jezelf beschermen?

De standaard beveiliging van Apple biedt alleen basisbescherming. Je moet dus ook zelf blijven opletten. Hoe doe je dat? Kijk ten eerste kritisch naar je eigen computergedrag, en dat van andere gebruikers van de computer. Kom je vaak op schimmige websites? Zijn er gebruikers die rustig op twijfelachtige advertenties klikken en programmaatjes downloaden? Kan je gemakkelijk spam en phishing mails herkennen? Informeer je over de manieren waarop een virus de Mac kan besmetten.

Daarnaast kan het verstandig zijn om naast de bescherming van de Mac een antivirusprogramma te installeren. Er zijn zowel gratis als betaalde programma’s op de markt. Goed geteste antivirusprogramma’s voor Mac zijn bijvoorbeeld BitDefender, AVG en Sophos. Let er op dat je geen nep-antivirus downloadt. Het programma MacDefender lijkt bijvoorbeeld op een virusscanner, maar is zelf een virus. Doe dus eerst onderzoek voordat je zomaar iets downloadt. Hulp nodig? De experts van iMac reparatie Amsterdam kunnen je hiermee helpen.

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/imac-reparatie-amsterdam/