Impact corporate logo design
Image default
Computers / Internet / Searching

Scholingsniveau en banen

School is niet voor iedereen even leuk. Sommige mensen vinden het heerlijk om op school over van alles en nog wat te leren, en anderen zouden er veel liever niet naar toe hoeven te gaan. Wat opvalt als je per niveau kijkt naar welke mensen wel lol hebben in school en in welke niet, is dat op lagere niveaus school een stuk minder leuk wordt gevonden dan op hogere niveaus. Dit komt waarschijnlijk doordat de leerlingen op een hoger niveau ook een stuk beter zijn in school, waardoor het leuk blijft. Want als je ergens niet goed in bent, vind je het al gauw niet meer zo leuk.

Gelukkig hoef je in Nederland dan ook niet heel lang naar school. In principe mag je vanaf je 16e beroepsonderwijs volgen, en mag je vanaf je 18e voltijd gaan werken. Maar wat kan je dan allemaal doen, met alleen een middelbare school diploma?

Met alleen een middelbare school diploma kan je vaak niet de banen doen die het meest betalen of die het meest geambieerd worden. Je kunt bijvoorbeeld wel gaan sporten op professioneel niveau, maar kunt geen ICT’er worden of marketeer. Vaak werken mensen na hun middelbare school in de bouw, in de horeca of in de fabriek. Als iemand met een basis niveau op zak, kan je bijvoorbeeld wel aan de slag in een kozijnen fabriek om kozijnen te maken, maar niet als professor aan de universiteit.

Een vervolgopleiding is dus niet per se nodig om aan de bak te komen. Maar het is wel erg handig, vooral als je echt veel geld wilt gaan verdienen of heel veel baankansen wilt hebben. Dan kan je het allerbeste toch nog even doorbikkelen op school en je MBO, HBO of WO diploma halen. Dan heb je toch net iets meer kansen in het leven.

https://directeenkozijn.nl/