Menu

Schilderijen door de eeuwen heen

March 24, 2020 - Computers / Internet / Searching
Schilderijen door de eeuwen heen

De ondergrond waarop we kunst in de vorm van schilderen maken, is door de eeuwen heen erg veranderd. Het begon allemaal met schilderingen in grotten. Dat werd in de Steentijd veel gedaan. Dat zijn ook meteen een van de eerste historische bronnen die bekend zijn over mensen. Vooral in Zuid-Frankrijk kwam dit veel voor. Het zijn allemaal schilderingen over mensen die jagen op dieren of bijvoorbeeld een soort hybride van verschillende dieren. Dit waren dan fantasieplaatjes, en misschien zelfs wel de eerste tekenen van een geloof.

De Egyptenaren deden het anders. Zij bedachten het papyrus. Dit was gemaakt van dierenhuiden, die gebleekt werden en daarna beschilderd. Wat hierop te zien is aan schilderingen is ook veelal religieus van aard. De Grieken en Romeinen gebruikten deze ondergrond ook.

In de middeleeuwen werd er veel op canvas, paneel en op muur geschilderd. Canvas is van stof gemaakt, een paneel van hout en de muur van steen. De schilderingen op de muur heten fresco’s. Dit vereiste allemaal andere verf; met hout verven had je verf voor hout nodig. Deze schilderingen waren allemaal religieus van aard; de kerk was de grote opkoper van kunst in die tijd.

In de Renaissance werden dezelfde ondergronden gebruikt. Echter was wat afgebeeld werd, niet langer alleen over het geloof. Men kon door de economische groei het betalen om zelf schilderijen aan te kopen, dus waren er ook portretten, stillevens en nog veel meer.

Tijdens het expressionisme van het begin van de twintigste eeuw werd wat kunst was, helemaal omgegooid. Alles kon nu kunst zijn, als je het maar wilde. Dit betekende dat de ondergronden sterk uit elkaar liepen. Je kunt het niet zo gek bedenken, of er werd op geschilderd. Ook de onderwerpen waarover werd geschilderd werden erg anders; er kwamen allemaal verschillende stijlen en de traditionele religieuze onderwerpen verdwenen veelal.

https://www.moosefarg.nl/