Impact corporate logo design
Image default
Computers / Internet / Searching

Opbrengst van zonnepanelen op bewolkte dagen

Er heerst een klimaatprobleem. De grote hoeveelheden CO2-uitstoot van de afgelopen jaren zal de generaties in de toekomst problemen leveren. Om deze problemen te verkleinen of mogelijk zelfs te voorkomen, streeft de wereld naar een duurzame samenleving.

Onder meer zonnepanelen kunnen een steentje bijdragen om de ‘duurzame samenleving’ te realiseren. Zonnepanelen kopen kan daarnaast ook financiële voordelen bieden, denk hierbij aan vergoedingen bij een overschot aan energie en een waardestijging van de betreffende woning. Maar wat als het een bewolkte dag is? Is er dan ook nog sprake van de zonnepanelen opbrengst?

Hoe zonniger, hoe beter?

Uit onderzoek, uitgevoerd door Wageningen University and Research (WUR), werd duidelijk dat de welbekende uitspraak ‘hoe zonniger, hoe beter voor de panelen’ niet geheel correct was. Zo bleek dat de piekproductie van de panelen op een (licht)bewolkte dag ruim 22% hoger ligt dan op de heldere dagen.

Winstgevende reflectie

Eerder werd duidelijk dat zonnepanelen minder goed in werking treden bij hoge temperaturen. Echter blijkt sinds kort dat wolken wèl positief zijn voor de eigenaren van zonnepanelen. Volgens WUR is dat vrij logisch: wolken reflecteren veel licht, dat vervolgens zal worden teruggekaatst naar de panelen en zal worden omgezet naar energie. Hierdoor zullen de panelen op (licht)bewolkte dagen zowel direct zonlicht of reflecties van wolken opvangen.

Zonnige dagen

Ondanks de hogere piekproductie op bewolkte dagen zijn de zonnige dagen gunstiger voor de eigenaren van de panelen. Wanneer de zon gedurende de gehele dag op de panelen schijnt, zal er meer energie worden geproduceerd dan de uren waarin de zon somtijds achter de wolken schuilt.

Wanneer de zon af en toe, gedurende de warme dagen, achter de wolken verschuilt, kan dit op termijn ook goed zijn. Op die momenten zullen de panelen afkoelen, waardoor ze de volgende uren optimaal in werking zullen treden.

http://economy.nl