Impact corporate logo design
Image default
Computers / Internet / Searching

Laptop met Linux

Laptop met Linux

 

Tegenwoordig als je een laptop wil kopen, heb je bijna alleen nog maar laptops die Windows hebben als besturingssysteem.  Windows is natuurlijk erg handig en populair, maar heeft ook zo zijn nadelen. Windows is in vele gevallen niet een open software en moet je er extra voor betalen bij de aanschaffing van een laptop. Ook ben je afhankelijk van een softwarefabrikant. Bij een ander besturingssysteem heb je deze nadelen veel minder. Dit besturingssysteem heet: Linux.

Linux is dus ook een besturingssysteem voor computers en lijkt op het besturingssysteem Unix. Dat komt omdat de beginnende ontwikkelaar van Linux (Linus Torvalds) een vergelijkbaar besturingssysteem wilde gebruiken bij hem thuis. Dit omdat andere ‘pakketten’ voor hem te duur waren. Na een paar versies werden andere ontwikkelaars aangetrokken door het werk van Linus. Door de samenwerking groeide Linux snel en werd het een functioneel besturingssysteem. Linux is gratis gebleven omdat het hele idee erachter was dat software en verdere ideeën ervoor gewoon vrij gedeeld zouden moeten kunnen worden. Die nieuwe ideeën komen echter niet zo maar in de software. Dat moet dan eerst heel goed getest worden, wat begrijpelijk is.

Linux is erg betrouwbaar en wordt dan ook wat vaker door bedrijven gebruikt die grote servers hebben.

Dit besturingssysteem is helaas niet zo bekend. Zeker niet onder de wat jongere generaties. Die kennen geen alternatieven en blijven hierdoor gewoon Windows gebruiken. Hierdoor is het een hele erge mono-cultuur geworden en is een laptop zonder Windows zoeken heel moeilijk.

Er zijn natuurlijk ook mensen die er wel vanaf weten en graag Linux geïnstalleerd willen hebben. Windows is vaak al voor geïnstalleerd, maar bij Linux is dat eigenlijk nooit het geval. Als je nou een laptop wil hebben met Linux erop, kan je deze het best zelf gaan samenstellen. Er zijn bedrijven die zich specialiseren in het besturingssysteem Linux die laptops maken en deze er voor jou willen voor installeren.

Als je een Linux laptop wil, kan je hem dus het beste zelf samenstellen. Niet alleen vanwege dat besturingssysteem, maar ook vanwege eventuele andere software wensen.  

https://laptopzelfsamenstellen.nl/