Impact corporate logo design
Image default
Computers / Internet / Searching

Informatie over het vegen van de schoorsteen

De winterse temperaturen komen er langzamerhand weer aan. Indien jouw woning is voorzien van een houtkachel, hoef jij je geen zorgen te maken. Je kunt je huis heerlijk verwarmen voor aanzienlijk lage stookkosten. De houtkachel is aangesloten op een schoorsteen, waarbij de rook gemakkelijk afgevoerd kan worden. Toch maken veel mensen een gevaarlijke fout.

Gedurende het schoonmaakrondje vergeten mensen vaak het belang van een schone schoorsteen. De schoorsteen is verantwoordelijk voor de afvoer van rook en onverbrande deeltjes. De onverbrande deeltjes zullen zich op termijn hechten aan de wanden, waardoor er een teerachtige laag ontstaat die erg brandbaar is. Door de schoorsteen onvoldoende te reinigen, kan dit leiden tot een schoorsteenbrand of CO-vergiftiging.

Schoonmaken met regelmaat

Nederlanders gebruiken de kachel vaak, waardoor de schoorsteen veel afvalstoffen af te voeren heeft. Hierdoor is het essentieel om de schoorsteen met regelmaat te reinigen, hierbij is een jaarlijkse reiniging voldoende. Door het vegen van de schoorsteen ben je verzekerd van een vrij rookkanaal waar de stoffen gemakkelijk door vervoerd kunnen worden zonder gevaar.

Wanneer moet je de schoorsteen vegen?

Indien er niet of nauwelijks gebruik gemaakt wordt van de kachel, hoeft de schoorsteen uiteraard ook minder vaak gereinigd te worden. Het is prettig om te weten wanneer de schoorsteen geveegd moet worden, al blijkt dit enorm lastig in te schatten te zijn. Het is namelijk niet mogelijk om zelf in het rookkanaal te kijken, waardoor het onmogelijk is om in te schatten wat de situatie in het rookkanaal is. In de meeste gevallen is een verstopt rookkanaal te herkennen aan een toename van de rook in de kachel zelf. De rook kan namelijk niet goed worden afgevoerd, dus blijft het rook in de kachel hangen. Op dat moment is het essentieel een schoorsteenveegbedrijf te contacteren.

http://pieterlorje.nl