Impact corporate logo design
Image default
Computers / Internet / Searching

Edelstenen

Gesteente heeft een grote invloed in ons leven. Van de gebakken klinkers op straat tot de rode waaltjes die ons huis stevig en goed geïsoleerd houden. Maar ook bijvoorbeeld met edelstenen. Heel veel mensen zijn er werkelijk dol op. Ze vinden het er mooi uitzien in sierraden, als decoratie in het huis en kennen er zelfs helende en emotionele waarde aan toe. Ze geloven dat de stenen krachten hebben en je leven kunnen beïnvloeden. Maar hoe ontstaan die edelstenen eigenlijk?

Elk gesteente begint als magma. Deze magma stijgt dan in de aardkorst en koelt of in de aardkorst dusdanig af dat het een vaste vorm krijgt, of boven de aarde in de vorm van een vulkaanuitbarsting met magma die stolt. Dit is een stollingsgesteente. Deze gesteente kunnen erg mooi zijn, maar hebben geen edelstenen. Toch zijn dit de gesteente die edelstenen zullen vormen.

Er is nog een ander soort gesteente dat ook edelsteen kan vormen. Dit is sedimentgesteente. Dit gebeurt wanneer wind, water of ijs gedeeltes van de steen afschuurt. Deze kleine deeltjes worden op een rustige plek in grote getallen neergelegd en vormen samen een nieuw gesteente; het sedimentgesteente.

Allebei deze vormen van gesteente kunnen tot edelstenen leiden. Edelstenen zijn weer een ander gesteente; het metamorf gesteente. Deze ontstaan wanneer er onder hoge druk en onder hoge temperatuur iets aan de chemische samenstelling van de steen veranderd. Hierdoor ontstaan er kristallen in de steen. Maar om dus aan de voorwaarden te voldoen, hoge druk en temperatuur, moet het gesteente diep onder de grond liggen. Hoe kunnen we daar dan ooit bijkomen?

Ten eerste komt het bij vulkanen natuurlijk veel dichter aan het aardoppervlak voor. Want daar zit de magma veel hoger in de aardbodem. Maar ook waar het diep in de grond zit, kan het door platentektonische beweging naar boven geduwd worden.

https://www.bricksandstones.nl/