Impact corporate logo design
Image default
Computers / Internet / Searching

De schade van virussen en ransomware beperken

 

Hoe goed u de veiligheid van uw computer ook regelt, er is altijd de kans dat een virus onverhoopt uw computer binnendringt. Dit kan via de usb of een document van iemand anders, of het virus kan via het netwerk uw computer binnendringen. Een goede antivirus zal u beschermen tegen virussen maar dit geeft ook geen 100% garantie. Een goede virusscanner zal u attenderen op de aanwezigheid van virussen in uw pc maar geeft wederom geen garantie. U kunt er dus nooit helemaal zeker van zijn dat uw pc veilig is maar u kunt wel stappen ondernemen om de schade van virussen en ransomware te beperken. Hieronder wat tips.

 

Backups maken

De eerste en gelijk meest belangrijke tip is het maken van regelmatige backups. Daarbij moet nadruk gelegd worden op het maken van offline backups. Wanneer de backup online wordt gemaakt kan het virus hier gewoon bij en zo door verspreiden. Maak daarom regelmatige backups van al uw data en zet dit op een externe harde schijf die niet verbonden is met het internet. Dan is er in ieder geval geen kans dat het virus zich via het netwerk verspreid. Belangrijk is om voordat u een backup maakt een virusscan te doen, anders backt u misschien het virus mee en dat willen we niet. Dat brengt ons bij de volgende tip.

 

Netwerk segmenteren

Segmenteer uw netwerk. Dit betekent dat u als het ware delen van uw netwerk van elkaar afsluit. Dit is vooral toepasselijk op grote bedrijven, waar de financiële afdeling en de marketing afdeling bijvoorbeeld los van elkaar te werk gaan. Als het marketing team dan een virus krijgt kunt u dat als het ware aflsuiten van de rest van het netwerk waardoor het virus niet verder kan verspreiden. Doet u dit niet, dan zal in no time uw hele netwerk geïnfecteerd zijn.

 

Heeft u een computervirus opgelopen en komt u er zelf niet uit? Aarzel niet maar neem contact met ons op om uw computer te laten maken in Leiden.